2 jan. 2008

recension: Veganomicon



Det här är nog den bästa vegan-kokbok jag någonsin stött på och jag var faktisk såld på den innan jag ens hade den. Författarna är de bakom succéerna Vegan with a Vengance och Cupcake-boken jag tidigare recenserat. Långt innan boken ens var i tryck cirkulerade recept och bilder på forumet Post-Punk kitchen vilket skapade en enorm hype kring det hela. Isa Moskowitz vill försöka undvika person-kult kring sig själv men just nu är hon nog det hetaste namnet i vegansvängen i Nordamerika. Nog om detta och över till boken.



Boken är gjord för att vara en grundbok och har därför en hel massa tips om vad som behövs i ett kök samt vad man gör med olika råvaror, bra tips för nybörjaren helt enkelt. Ett lätt överskådligt upplägg och lite lagom avslappnat språk gör det till ett bra kapitel utan pekpinnar.

Där efter följer recepten; frukost, soppor, smårätter, huvudrätter och desert. Bästa upplägget är kapitlet Mix & Match som är uppdelat i tre delar; Grönt, bönor & spannmål och Temphe, Seitan, Tofu. Idén är att man ska kunna ta en rätt ur varje grupp och få en komplett måltid. Riktigt bra idé när råvarorna och inspirationen tryter. Än så länge har vi gjort ett fåtal recept men alla har varit överförväntan, speciellt kikärtseitan som blivit en riktig hit. De flesta recepten känns väldigt husmanskost och det är få knasiga råvaror vilket gör det hela lättare.


Kort sagt, en alldeles lysande bok, köp!