7 okt. 2007

Rasa Koottu

En specialitet i norra Kerala, denna rätt är vanligtvis tillagad efter mon­sun-perioden, när man får årets första grönsaksskörd från trädgården. Rasa koottu är lite starkare än de flesta andra Keralska rätter och har en mer komplex blandning av smaker.

4 pers
100g lök
100g morötter (skalade)
100g potatis (skalade)
100g blomkål
100g färska eller frysta gröna bönor
2 msk olja
1 grön chili (fin hackad)
½ msk chilepulver
½ msk malen koriander
½ msk gurkmeja
1 dl kokosmjölk
salt

Till kryddpastan:

100g skållade tomater (ca 3)
2 vitlöksklyftor
2,5 cm stor kub av färsk ingefära
1 grön chili
½ tsk fänkålfrön
2 st nejlikor
2 st kardemumma-
kärnor

Förbered grönsakerna: skär löken i bitar; slanta (ca 5 cm) potatisen och morötterna; dela blomkålen i buketter; dela ev bönorna i 2.

För att göra pastan: Mortla kryddorna, finhacka chilin, dela ingefäran och vitlöken i mindre delar. Tomaterna ska skållas, och delas i mindre bitar. Kör allt i en mixer tills det blir slätt.

För att göra curryn:
Värm oljan i en stor gryta, tillsätt löken och chilin stek på medel temp i ca 5 min eller tills det mjuknat. Tillsätt morötter, chili pulvret, koriandern, gurkmeja och lite salt. Stek under lock i ca 5 min, rör om ibland.

Sänk värmen och tillsätt po­tatisen.

När potatisen och morötterna nästan är klara tillsätt blomkålen, bönorna, kryddpastan och kokosmjölken. Lägg på locket igen och koka/sjud tills grönsakerna är lagom mjuka

I denna rätt kan man ta lite av det grönsaker man tycker om, jag har gärna i andra rotfrukter och gröna ärtor.