7 okt. 2007

Gröna ärter Masala

En enkel rätt som görs över hela Kerala, gröna ärter masala är en av de få vegetariska eller veganska rätter som är vanligt att hitta på restauranger. Den är väldigt pepprig och blir ett väldigt bra mål tillsammans med lite flatbröd (dvs chapati eller naan).

4 pers
2 msk olja
1 tsk senapsfrön (bruna)
100 g lök
1 tsk malen koriander
1 tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver eller
efter behag
100g tomater (tjockt skurna)
300g ärtor (tinade om frusna)
1 tsk svartpeppar eller efter behag
2 msk hackad färsk koriander och lite extra om man vill garnera
salt

Värm oljan i en vid panna med hög kant. Tillsätt senapsfrö­na och när dom börjar poppa så tillsätt löken. Samt lite salt efter behag. Stek tills det mjuknat.

Tillsätt koriander, gurkmeja och chilipulver. Blanda väl, tillsätt sedan tomaterna och 4 msk vatten. Koka ihop i 2 min.

Rör ner ärtorna och svart­pepparn. Lägg på locket och låt det sjuda i ca 15 min eller till ärtorna är klara.

Blanda i färsk koriander (obs. går ej att byta ut mot malen) och tillsätt mer svartpeppar efter smak. Sjud i ytterligare 2 min, sen är det bara att servera. Om man vill kan man garnera med färsk koriander.