27 jan. 2008

Quinoa

Har haft lite svårt för quinoa tidigare, inte för att den smakar illa utan för att den sorten jag köpte innehöll grus... och vad värre var, grus lika stor som kornen själva och då omöjlig att skölja bort. Det förstörde hela min upplevelse. Nu har jag dock testat en annan sort och den var helt grusfri!

Ljummen quinoasallad med stekt tzay
ca 2 pers
1,5 dl quinoa (blandad färger eller bara vanlig)
1/2 röd paprika
1/2 spansk peppar/chili
1 liten rödlök
1/2 låda färsk spenat (2 rejäla nävar ungefär)
1/2 kruka basilika
salt/peppar
Olja
tzay, tofu eller annat bra proteinrikt tillbehör

Skölj quinoan och Koka den sedan i rikligt med vatten
i ca 15 min. Hacka paprikan i centimeter stora tärningar.
Finhacka löken och chilin. Plocka basilika bladen och
hacka över dom grovt, lägg i mortel el. ev i mixer. Slå på
lite rapsolja eller olivolja (ca 3 msk) och mortla/mixa till den finfördelats.
Skölj spenaten noga, och lägg den sedan i en stor skål.
Blanda i allt utom quinoan. Slå på lite olja, salt och peppar.
Vänd försiktigt runt allt.
Stek ditt tillbehör så att den är klar samtidigt som quinoan.
Häll av vattnet, låt rinna av i silen. Vänd sedan ner quinoan i
salladsbladningen. klart!

2 jan. 2008

recension: Veganomicon



Det här är nog den bästa vegan-kokbok jag någonsin stött på och jag var faktisk såld på den innan jag ens hade den. Författarna är de bakom succéerna Vegan with a Vengance och Cupcake-boken jag tidigare recenserat. Långt innan boken ens var i tryck cirkulerade recept och bilder på forumet Post-Punk kitchen vilket skapade en enorm hype kring det hela. Isa Moskowitz vill försöka undvika person-kult kring sig själv men just nu är hon nog det hetaste namnet i vegansvängen i Nordamerika. Nog om detta och över till boken.



Boken är gjord för att vara en grundbok och har därför en hel massa tips om vad som behövs i ett kök samt vad man gör med olika råvaror, bra tips för nybörjaren helt enkelt. Ett lätt överskådligt upplägg och lite lagom avslappnat språk gör det till ett bra kapitel utan pekpinnar.

Där efter följer recepten; frukost, soppor, smårätter, huvudrätter och desert. Bästa upplägget är kapitlet Mix & Match som är uppdelat i tre delar; Grönt, bönor & spannmål och Temphe, Seitan, Tofu. Idén är att man ska kunna ta en rätt ur varje grupp och få en komplett måltid. Riktigt bra idé när råvarorna och inspirationen tryter. Än så länge har vi gjort ett fåtal recept men alla har varit överförväntan, speciellt kikärtseitan som blivit en riktig hit. De flesta recepten känns väldigt husmanskost och det är få knasiga råvaror vilket gör det hela lättare.


Kort sagt, en alldeles lysande bok, köp!